Zacht, kalkvrij water

Ontdek de 7 voordelen van zacht, kalkvrij water in uw woning

Zacht water: het klinkt misschien wat vreemd, maar er is wel degelijk een verschil tussen zacht en hard water. De wereld wordt steeds milieuvriendelijker, en men gaat op zoek naar verschillende manieren om woningen en bedrijven daar ook aan te doen bijdragen.

Zacht, kalkvrij water
Zacht, kalkvrij water

Zacht water in huis dankzij een waterverzachter

Kiezen voor zacht water is één van de oplossingen voor milieubelasting, en zacht water biedt dan ook enkele voordelen – niet enkele voor de natuur, maar ook voor uw eigen gezondheid en de duurzaamheid van uw woning. De woning kan van zacht water voorzien worden door middel van een waterverzachter. Dit is een systeem dat de kalk die aanwezig is in hard (leiding)water efficiënt verwijderd, waardoor dit van hogere kwaliteit is.

De voordelen van zacht en kalkvrij water

Natuurlijk wilt u weten wat de voordelen van dat zachte water precies zijn voor u een investering doet, en daarom is een duidelijk overzicht hier dan ook op zijn plaats.

1. Het water smaakt beter

Zacht water smaakt gewoon veel beter dan hard water. OF u er nu koffie mee zet of het gewoon zo drinkt, het smaakverschil is er wel degelijk. Dit komt doordat zacht water kalkvrij is, waardoor er bijvoorbeeld geen vlies meer op thee ligt en de kopjes aanslag-vrij blijven. Ook het gevoel van het water in de mond is aangenamer: het smaakt letterlijk zachter en lichter.

2. Huidproblemen voorkomen met zacht water

Heel wat mensen die al gebruik maken van een waterverzachter zeggen minder last te hebben van huidproblemen zoals eczeem en psoriasis. Dit komt wederom door de afwezigheid van kalk, dat de huid kan gaan irriteren. De meest voorkomende symptomen van dergelijke problemen zijn huidschilfers, uitslag, blaasjes bultjes en jeuk, kunnen door middel van een waterverzachter dan ook eenvoudig voorkomen worden. Ook heeft u bij het gebruik van zacht water minder last van een droge huid in de winter.

3. De levensduur van waterleidingen verwarmingselementen verlengen

Net zoals ons lichaam aangetast kan worden voor de hardheid van water en de kalk die erin aanwezig is, blijven ook waterleidingen en bijvoorbeeld radiatoren niet gespaard. Hard water zit vol kalk, en dit kan ook de integriteit van leidingen en bepaalde materialen aantasten. Zo zet de kalk die in hard water aanwezig is zich geleidelijk aan vast aan de binnenkant van leidingen, waardoor die minder efficiënt water aanvoeren en na verloop van tijd zelfs kunnen gaan verzwakken.

Bij verwarmingselementen kan kalk ervoor zorgen dat het systeem minder goed functioneert. Kalk bestaat grotendeels uit calcium en magnesium, en dat zijn twee uiterst isolerende materialen. Natuurlijk is dat niet waar u nood aan heeft in een verwarmingselement zoals een boiler, die juist warmte moet kunnen vrijgeven. De kalk houdt de warmte vast, waardoor dergelijke installaties harder en meer zullen moeten werken om de temperatuur van water en de woning op peil te houden – met een duurdere energiefactuur als gevolg. Zacht water door middel van een waterverzachter maakt hier korte metten mee.

4. Besparen op reinigingsmiddelen en detergenten

Een andere voordeel van zacht water is dat u er heel wat mee kunt besparen op schoonmaakmiddelen. De kalk in hard water zet zich immers op alle oppervlakken, waaronder ook bijvoorbeeld keukengerei zoals kookpotten en pannen. De kalklaag die het hier achterlaat kan hardnekkig zijn, en u kunt zich al inbeelden hoeveel schoonmaakmiddel nodig is om alles weer proper te maken.

Dit is niet enkele een dure, maar ook een milieuonvriendelijke maatregel. Zacht water bevat helemaal geen kalk, waardoor het overmatige gebruik van dergelijke middelen overbodig wordt. Ook op plaatsen zoals de badkamer en het toilet zal er minder kalk aanwezig zijn. Schoonmaken wordt zo niet enkele eenvoudiger en sneller, maar ook heel wat goedkoper.

5. Minder zeep gebruiken

De kalk in hard water heeft echter nog een nadeel. Zo bindt de calcium zich aan bepaalde stoffen in zeep, waardoor die zijn werking deels verliest. Dit betekent dat u steeds meer zeep moet gebruiken voor minder reinigend effect. Zacht water is kalkvrij, en geeft zeep dan ook de mogelijkheid om beter te reinigen, waardoor u er minder van moet gebruiken.

6. Red uw textiel met zacht water

Eén van de belangrijkste apparaten in het huishouden dat gebruik maakt van water is de wasmachine. Het water komt in direct contact met kledij, en heeft er dan ook een grote invloed op. Als het water dat u gebruik hard is, kan dit wel eens nadelige gevolgen hebben voor de kwaliteit ervan. Zo zorgt de kalk in hard water ervoor dat textiel letterlijk hard gaat aanvoelen, en daarbij blijft er een soort verkleuring op de kledij achter.

Zacht water tast textiel niet aan, waardoor de kledij fris blijft en dus langer meegaat. Een waterverzachter installeren is de beste manier om uw woning meteen van zacht water te voorzien kledij duurzamer te maken.

7. Slijtage van andere apparaten tegengaan

Naast wasmachines en boilers kan ook de levensduur en de kwaliteit van andere apparaten verbeterd worden. Denkt u daarbij maar aan bijvoorbeeld een waterkoker of een koffiezetmachine. Dergelijke toestellen worden, als u gebruik maakt van zacht water, niet langer geteisterd door een kalklaag. Kalk zorgt er immers niet enkel voor dat deze apparaten moeilijker zijn schoon te maken, ze kunnen ook de werking ervan tegengaan.

Gebruik maken van zacht water is de beste manier om dergelijke problemen te vermijden, en u zowel geld als frustraties te besparen. Een waterverzachter is dé oplossing om snel en eenvoudig zacht water in de woning te kunnen gebruiken, en het is zijn investering dan ook meer dan waard.

Zacht water biedt alleen maar voordelen

De voordelen van zacht water kunnen niet onderschat worden in de wereld van tegenwoordig. Besparen op geld en energie, en tegelijkertijd uw eigen gezondheid en die van de omgeving verzekeren, dat maakt een waterverzachter mogelijk.

Dus waarom uw huishouden of bedrijf nog laten teisteren door hard water? Waterverzachters komen in verschillende soorten, vormen en groottes, waardoor ze aan alle vereisten voldoen. Hierdoor wordt zacht water toegankelijk voor iedereen en kunt u profiteren van de voordelen die het biedt.